Gábor Szidónia

1990-ben születtem Csíkszeredában. Zenei tanulmányaimat a Nagy István Művészeti Líceumban kezdtem, majd klasszikus ének szakra felvételiztem a Nagyváradi Állami Egyetemre, ahol Lavinia Cherecheș tanítványaként szereztem diplomát. Tanulmányaim mellett elvégeztem a nagyváradi Francisc Hubic Művészeti Iskola néptánc szakát, és népdalénekesként tevékenykedtem a szülőfalumban, Csíkszenttamáson működő néptáncegyüttesnél. 2013-ban felvételt nyertem a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia magiszteri képzésére, ahol dr. Elena Moldovan tanítványa lehettem. Egyetemi éveim alatt rendszeresen felléptem Nagyváradon, Szatmáron, Nagybányán, Debrecenben, Kolozsváron stb., továbbá a kolozsvári Szent Cecília Kórus szólistája voltam.

2015-től a Hargita Megyei Művészeti Népiskola ének tanára vagyok. Oktatok népi-éneket, klasszikus-éneket és könnyűzenét egyaránt.

Az ének képzés célja a természetes és szép éneklés elsajátítása, melynek alapfeltétele a helyes légzéstechnika, bármilyen stílusról is legyen szó. Mivel egy hangszert tanuló diáknak ismernie kell hangszerének összetételét, alkotó elemeit, így egy kezdő énekesnek is tudnia kell, hogyan működnek hangképző szervei és miként vesznek részt az éneklésben. Az órák egyéni formában zajlanak, mivel nincs két egyforma hang, személyre szabott hangképzés szükséges a lehető legjobb eredmény elérése érdekében. A jó hangképzés és technika leveszi a terhelést a hangszalagokról, nem esik nehezünkre énekelni, nem fogunk berekedni, és kellő stílusérzékkel bármilyen stílusban énekelhetünk. Ehhez azonban elengedhetetlen a napi szinten történő gyakorlás. A képzés egyéni illetve csoportos fellépési lehetőségeket is biztosít, mely során a képzésre jelentkezők megtapasztalhatják a közös éneklés örömeit, új barátokat szerezhetnek.

Kinek ajánlott? Bárki beiratkozhat, kortól függetlenül, az is, aki még nem tud énekelni, de késztetést érez magában az énektanulásra, és az is, akinek már vannak tapasztalatai az énekelés terén, de nehézségei akadnak, vagy fejleszteni szeretné meglévő tudását. Nem kell hozzá más, mint elszántság, kitartás, türelem, gyakorlás és némi jókedv. Szeretettel várlak!