Szopos Zoltán

„Sokkal fontosabb, hogy ki az énektanár Kisvárdán, mint az, hogy ki az Opera igazgatója. Mert a rossz igazgató azonnal megbukik (…), de a rossz tanár harminc éven át harminc évjáratból öli ki a zene szeretetét.” Kodály Zoltán

  1. július 4.-én születtem Csíkszeredában. Zenei tanulmányaim útján 2005-ben indultam el a Hargita Megyei Művészeti Népiskola jóvoltából, ahol három éven keresztül altkürtösként tanultam Köllő Ferenc tanár úr vezetésével. A középiskolát 2011–2015 között a csíkszeredai Nagy István Művészeti Líceumban végeztem trombita főszakon. A sikeres érettségi után Nagyváradon folytattam tanulmányaimat a Partiumi Keresztény Egyetem zenepedagógia szakos hallgatójaként. Elsősorban a karvezetés és összhangzattan foglalkoztatott, előbbi a Liszt és Kossuth díjas Berkesi Sándor, utóbbi dr. Lászlóffy Zsolt vezetésével, akivel zeneszerzői tevékenységet is folytatva 2016. május 3-án egy szerzői esten mutattuk be első kompozíciómat. Eközben orgonálni tanultam prof. Kristófi Jánosnál. Tanáraim bíztatására, a sikeres felvételit követően, ösztöndíjasként 2016 aug.–2017 febr. között a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Egyházzene tanszékének karvezetés szakán bővíthettem látoköröm szakmai irányultságom terén, hiszen újfent neves tanároktól tanulhattam (Dobszay Ágnes, Kamp Salamon, Mizsei Zoltán, Zászkaliczky Tamás, Bihari László, Soós András, Mezei János, Merczel György…), sőt, egy alkalommal az egyetem kórusával a Zeneakadémia Nagyszínpadán is felléphettem. Visszatérve Nagyváradra új karvezetés tanáromat ismerhettem meg a szegedi dr. Kovács Gábor személyében, aki rövid időn belül gyökeresen megváltoztatta szakmai koncepciómat a kóruséneklésről, karvezetésről. Irányítása alatt az egyetem kórusával nemzetközi porondon (pl. Brüsszel) is megmutatkozhattunk, sőt, két alkalommal nemzetközi kórusversenyről (Ohrid-2017, Prijedor-2018) tértünk haza aranyérmemmel. A kórust jómagam is vezényeltem 2018 áprilisában számos erdélyi nagyvárosban. 2018 júniusában diplomáztam (államvizsga) karvezetés és összhangzattanból. Kutatómunkám (szakdolgozat) témája: „A beethoveni modell érvényre juttatása Schubert zongoraszonátáiban” – dr. Lászlóffy Zsolt vezetésével – volt, amely 2018. máj. 4-én a PTDK konferencián első helyezést ért el – nemsokára a Partiumi kiadó jóvoltából egy része publikációra kerül.

Jelenleg a Partiumi Keresztény Egyetem mester szakos hallgatója vagyok. Újabb kutatási területem: „Remekművek rekonstrukciója, mint kortárs jelenség”.

A Népiskola keretében karvezetést, zeneelméletet, rézfúvós hangszereket és zongorát oktatok.