Ruhatervezés

Ruhatervezés

A divat- és stílustervező szakembernek rálátása van az öltözködés történetére és a mai trendekre, a különböző tradicionális és modern technikákra és technológiákra, valamint ismeri és alkalmazni tudja a tervezés szempontjait. Divatirányzatokhoz kapcsolódó készruha kollekciókat (prêt-à-porter) illetve igényes méretre készülő darabokat (haute couture) állít össze.

A képzés célja olyan elméleti és gyakorlati tapasztalatok elsajátítása, amelyek  által a résztvevők számára megnyílik és elérhető lesz a ruhatervezés illetve divatszakma világa.

A ruhatervezés szak nagy hangsúlyt fektet nemcsak a ruhák megtervezésére, hanem kiegészítő termékek megvalósítására is.

Gyakorlati feladataink részét képzeik:

  • Ruha-kollekciók és kiegészítő termék-kollekciók illusztrációinak készítése, a tervek prezentálása.
  • a gyártás/elkészítés  kivitelezésének felépítése, a folyamat oktató általi koordinálása az elkészített tervek alapján.
  • a terveknek megfelelő alapanyagok és kellékek ismerete, beszerzése, használata.
  • modellezés, szabás-varrás, illetve díszítő jellegű technikák elsajátítása.
  • A kiszabott darabok varrógépen történő elkészítése.

A képzés alatt a kreatív gyakorlati feladatokkal párhumzamosan az érdeklődőknek lehetőség nyílik jobban megismerni és megérteni az öltözetek fejlődésének történetét, illetve azt, hogy mit rejt a divat fogalma. Beszélgetünk a viselet és a divat kialakulásáról, a divat és test összefüggéseinek esztétikájáról, híres tervezőkről, jelentős trendekről és stílusokról, a kortárs divatról, illetve a divat és művészet összefüggéseiről is.