Népi hangszerek

Népi hangszerek

A népi hangszerek tanszakon növendékeink megismerhetik a magyar népzene jellegzetes dallamkincsét, a különböző népzenei dialektusok sajátos játékmódjait, díszítéseit, technikai sajátosságait. A népi hegedű hangja minden tánctermi hangzavaron áthatolva magára vonja az emberek figyelmét, kedvelt dallamaikat közel hozza hozzájuk. Nem véletlen hát, hogy a népi mulatságok és a falusi élet minden jeles napjának legfontosabb dallamhangszerévé vált. Egyes helyeken egy szál, ütőgardonnal kísért hegedű hangjára mulattak az emberek. Más vidékeken három- vagy többtagú vonósbanda biztosította a jó hangulatot, néhol cimbalommal vagy tárogatóval kiegészülve.

A népihangszerek tanulását egészen kicsi korban el lehet kezdeni, de klasszikus tanulmányokat követően is át lehet térni erre a hangszerre.

Az oktatásban a kotta mellett jelentős szerepet kap az utánzás (hallás, látás utáni tanulás), illetve magasabb évfolyamokon az eredeti népzenei gyűjtések hallgatása is.

A népi hangszerek képzés célja, hogy a hangszeres és énekelt magyar népzene az új, városi közegben megtalálja helyét, egyén- és közösségformáló szerepet töltsön be.

Az iskola jó alapot ad későbbi közép- vagy felsőfokú népzenei tanulmányok folytatásához.

Tanulható hangszerek: népi hegedű, 3 húros brácsa és ütőgardony, kezdő és haladó szinten.