Klasszikus balett

Klasszikus balett

A balett nem egy olyan táncnem, amit bárki bármikor, egy-két hónap alatt elsajátíthat. Ahhoz, hogy balettozhassunk, előbb fel kell erre készítenünk a testünket. A csípő kifordíthatósága, az ízületi szalagok nyúlékonysága, a lábak erőssége és lazasága, kellően izmos has, hát, karok és vállak szükségesek ehhez. Az órák alkalmával a diákok megtanulják a kar és lábpozíciókat, lépéseket, lépéskombinációkat, korláti gyakorlatokat, a francia szakkifejezések és karaktertáncokat.

A klasszikus balett tanulásával a mozdulataik finomodnak, az izmaik megerősödnek, formálódnak, feszesednek, a testük rugalmasabbá, hajlékonyabbá válik. Javul a kondíció, fejlődik a figyelem és a koordináció, kialakul egy erős testtudat. A szép testtartáshoz, az esztétikus mozgás fejlesztéséhez, valamint minden stílusú tánchoz alapképzést ad.

Általában egy balettóra a következőképpen épül fel: bemelegítő gyakorlatok, nyújtások, majd korláti gyakorlatok, forgások, ugrások, tánclépések tanulása.  Előadások előtti időszakban pedig különböző táncok betanítására kerül sor.

Az oktató célja, nem kifejezetten balerinákat nevelni, hanem egyfajta mozgáskultúrát adni, a testtartást, koordinációt, önfegyelmet, az izomzatot, a tánc szeretét, a ritmusérzéket fejleszteni és egy kellő magabiztosságot elősegíteni, ami majd elkíséri felnőtté válásuk során.