Hegedű

Hegedű

Iskolánkban a kottaírás és olvasás mellett a gyerekek megtanulnak a fülükre hagyatkozva, hallás után is játszani a hegedűn. A kötelező zenei darabok, Bartók, Kodály, Beethoven, Bach és Mozart alkotásainak elsajátítása után, igény szerint tanulunk népdalokat is. Vannak zenekari darabok, amelyeket az egyéni órán kívül, a közös elméletóra után összejátszunk. Ez a repertoár egyre bővülő, így nem okoz nehézséget, ha közös fellépést kell kivitelezni bármilyen ünnepélyre, megemlékezésre, vagy népdalestre.

Olyan gyerekek és felnőttek számára ajánljuk a hegedű tanulást, akik szeretik a hegedű hangját és szívesen hallgatnak hegedűre komponált műveket, valamint hajlandóak kitartóan és sok figyelmet ráfordítva gyakorolni amíg elérik a kívánt szívonalat.

A tanulni vágyó diákok, megtanulhatják a saját testükre, személyre szabott hegedű helyes tartását, vonó fogását és kezelésést. Nagy hangsúlyt fektetünk a hangképzésre és intonációra valamint a zene egyik alappillérére a ritmusra.

A hegedűtanulás nem a legkönnyebb. Míg például a zongorán ha leütünk egy billentyűt egyből zenei hang szól, addig a hegedűn sokmindent meg kell tanulni míg egy szép zenei hangot tudunk kicsalni a hangszerből. Rendkívűl fontos, hogy a tanuló a tanár utasításait megfogadva otthon rendszeresen gyakoroljon, így szinte garantált a siker.

A hangszerórák mellett heti egy zeneelmélet órán is részt vehetnek a tanulók.

A helyek száma korlátozott.