Fafaragás

Fafaragás

A fafaragás szakon, nemcsak a népi fafaragás magasszintű technikájával találkozhatnak az érdeklődők, hanem a hagyományok tiszteletben tartásának jegyében ösztönzést adunk és lehetőséget kínálunk az egyes tájegységekre jellemző faragás forma- és mintavilágának megismerésére. A képzés során a résztvevők kisebb-nagyobb használati tárgyak faragással való díszítését is elsajátíthatják.

A fafaragás szakon a diákok első éven megtanulnak elkészíteni egy sulykot, kazettát, gyertyatartót, kulcstartót. Második éven florális díszítésű anyagokat készítenek: asztal, szék, bokálytartó, fogas, kazetta, plakett, tükörráma. Majd harmadik évben eljutnak az egyéni alkotás, tervezés szintjére.

A fafaragást 14 éves kor előtt nem érdemes elkezdeni, jó kézerőre, kézügyességre van szükség, de elengedhetetlen a rajzkészség és esztétikai érzék is.

Az órákon fokozatosan megtanulunk mindent, kialakul a faragás technikája: hogyan kell fogni a vésőt, hogyan kell rajzolni, szerkeszteni, elhelyezni a mintakincseket, hogyan kell szimmetriába helyezni a motívumokat, hogy egyik a másikat ne zavarja. Itt elsajátíthatják a fa ismeretét és  annakszépségét, a fába való alkotást.