Asztalosság, bútorrestaurálás

Asztalosság, bútorrestaurálás

A fa ősidők óta alapanyag az otthont teremtő ember számára. Meleg színei, szerkezete, illata nyugalmat áraszt és otthonosságot sugároz. Egy használt bútor nem mindig egy kidobott lom, szakszerűen restaurálva, visszaállítva eredeti állapotába, lakásunk dísze lehet.

Az iskolánk keretében működő asztalos képzés életre kívánja kelteni a bútorkészítés tájegységenként jellemző hagyományos tudásanyagát, amelyet a közelmúltban a szerteágazó modern bútorkészítési technológiák és az ezeken alapuló iparágak bár különböző mértékben kiszorítottak életteréről, mégsem tudták helyettesíteni sajátos szépségében rejlő varázsát, darabjainak formavilági és kivitelezési egyediségét.

Képzésünket olyan érdeklődőknek ajánljuk, akik a famegmunkálás területén késztetést éreznek magukban a minőségi kézműves munkára, új alapokra kívánva helyezni a hagyományos bútorkészítés és egyéb fa alapanyagú használati tárgyak készítésének művészetét, az életképességen túlmutatóan versenyképessé tenni a hagyományos értelemben vett asztalos szakmát a mai technológiai és értékesítési viszonyok közepette.

Napjainkban a népi bútordarabok felértékelődésének lehetünk tanúi, határozott igény mutatkozik a magas fokú szakmai igényességgel kivitelezett kézműves bútorok iránt. A népi lakberendezési elemek helyet kapnak a modern otthonokban is. Jelenleg a világ minden táján a hagyományos értékek iránt elkötelezett családok otthonaiban a népi stílusú, kézműves bútorok növekvő értéket képviselnek, használatuk révén tanúbizonyosságot téve mindenkori teljes értékű funkcionalitásukról, páratlan szépségükről, rendkívüli otthonosságukról, illetve a hozzájuk fűződő, az általuk megnyilvánuló eszmei tartalmak értékének örökérvényűségéről.