Márton Emőke

A csíkszeredai Nagy István Művészeti Középiskolában ismerkedtem meg a fuvola különleges hangjával, “szerelem” volt első hallásra. Diákéveim alatt rengeteg versenyen és mesterkurzuson vettem részt. Tanulmányaimat az iskola elvégzése után a Bukaresti Nemzeti Zeneakadémián folytattam, Ion Bogdan Ștefănescu fuvolaművész irányításával. Ez a négy év igazán meghatározó volt az életemben, hiszen zenei felkészülésemet olyan világhírű fuvolistákkal volt alkalmam fejleszteni, mint például: Barbara Gisler Haase – Bécs, Eric Lamb – New York, Mihaela Anica – Bécs, Matei Ioachimescu – Bécs, Dieter Flury – Zurich, Fülep Márk – Budapest.

Egyetemista éveim alatt két alkalommal nyertem el a Romániai Margit hercegnő kitüntetését és ösztöndíját, valamint különdíjat nyertem a Magyar zene előadói versenyen 2017-ben. Több ízben játszhattam a bukaresti nemzeti filharmónia tagjaként, a bukaresti nemzeti rádió zenekarának tagjaként és a nemzeti fiatal szimfónikus zenekar tagjaként.

A fuvola oktatást minden olyan hangszeren játszani vágyónak ajánlom, akinek tetszik a fuvola hangja, aki kitartó és türelmes. Ha véletlenül nem rendelkezne ezekkel a tulajdonságokkal, majd az órák alatt elsajátíthatja. A sok külföldi és belföldi tanároktól eltanult technikákból alakítottam ki a saját módszereimet, melyek főként a természetességre és egy szentimentális zenei nyelvre törekszenek.

A zeneitanulás révén a diáknak alkalma van sikerélményt átélni, megtanulni, hogy a kitartó és kemény munkának gyümölcse van. Úgy gondolom, hogy a hangszeren való játszás egy olyan “sport”, amelyikben mindenki nyer és ahol nem létezik vesztes.