Karvezető

Karvezető

A karvezetés magában egy eléggé összetett zenei szakterület. Egy karnagynak elégtelen a vezényléstechnikai ismereteket elsajátítania, hiszen a sok hiedelem ellenére a karvezetés nem egyenlő a koreográfiatanulással. Egy jó karnagynak ismernie kell az emberi hang minden tulajdonságát, hogy énektechnikai szempontból a lehető legtöbbet hozza ki énekeseiből; behatóan kell elsajátítania a zeneelméletet–összhangzattant; nélkülözhetetlen, hogy jó készségeket alakítson ki a szolfézs–partitúraolvasás terén; illetve, hogy átfogóan ismerje a zenetörténet különféle korszakait, hogy ezáltal stílushűen tudjon reprodukálni(-tatni) különféle karműveket. A legnagyobb kihívást talán az emberekkel való bánásmód jelenti, maga a módszer kiválasztása és alkalmazása, hogy hogyan jut el kórusmű a kezdetektől a koncertszínpadig.

A három év alatt a felsorolt szakterületek minden egyes pontjához igyekszünk elegendő tudást átadni, illetve készséget kialakítani. A képzés során folyamatosan lehetőség nyílik kórus előtt is kipróbálni az elsajátított ismereteket. Ezeket együttesen megbeszélve már némi tapasztalattal is felkészítjük a leendő karvezetőt, aki a képzés után majd saját kórusát fogja a minőségi éneklésre ránevelni.

Kinek ajánlott ez a szak? Elsősorban azoknak, akik jelenleg már, illetve a közeljövőben kórusokkal szeretnének foglalkozni – annál is inkább, mert a karvezetéstanulás ebben az országban csupán egyetemen érhető el. Mivel azonban a képzés, illetve a vezénylésre készített darabok kiválasztása – közös megegyezés alapján – a képességeknek megfelelően történik, minden elszánt érdeklődőt szívesen látunk.