Alkalmazott grafika

Alkalmazott grafika

Az alkalmazott grafika vizuális kommunikációs nyelv, funkciója meghatározott tervezési feladatok koncepcionális és vizuális megoldása, ugyanakkor kifejezhet gondolatot, eszmét, érzést, ábrázol, tájékoztat és meggyőz. Tanfolyamunk megvílágítja a vizuális üzenet kódjait, hogy azok milyen sokfélék, és önmagukban is sokrétűek: szín, fény, vonal, folt, minta, forma, irány, anyagiminőség, textúra, stb. A kompozíciós elemek variációi és kombinációi végtelen számú vizuális üzenetet tesznek lehetővé és hozzásegítenek, hogy vizuáliasan is megtervezhesd elképzelésed, ahol nincsenek határok, legyen szó logó- és arculattervezésről, kiadványtervezésről, illetve illusztrációs feladatok megoldásáról vagy az új média (UI és UX) vizuális világának kialakításáról. A vizuális tervezés a felhasználói élményt úgy alakítja és javítja, hogy figyelembe veszi az illusztrációk, a fotográfia, a tipográfia, a tér, az elrendezések és a szín hatását a termékek használhatóságára és annak esztétikai vonzerejére. A vizuális kultúra elemeinek mindennapjainkba való emelődése a digitalizációval vált radikálissá.

A tantárgy tananyagában együtt él a köznapi és ünnepi kultúra, a hasznos és önmagáért való, a géppel készített képmás, és a nyomtatott másolat éppúgy, mint az egyszeri és tárggyá nem váló művészi gesztus és az utca „outsider” művészet. Ugyanakkor találkozunk manualitással és a szabad kézi technikák grafikai tervezés beágyazásával. (linometszet, hidegtű karc).

Ez a képzés neked szól:

  • ha kreatív grafikai munkáid nem csak fehér papíron akarod látni, hanem eme grafikai jelrendszereket több felületen is egyszerre szeretnéd szerepeltetni az unalmasság veszélye nélkül
  • ha nem csak rajzolni szeretnél tudni, hanem érteni szeretnél a képszerkesztéshez, a vektoros rajzoláshoz, logók szerkesztéséhez, ismerni a tipográfiát, kiadványokat készíteni és nyomdai ismeretekkel rendelkezni

A tanfolyamban érintett területek:

  • Kifejezés, képzőművészet (grafikai és festői képalkotás, plasztikai formaalkotás, géppel segített képalkotás és kommunikáció: fotográfia, számítógépes képszerkesztés)
  • Vizuális kommunikáció (alkalmazott grafika és egyéb képi közlési formák)
  • Tárgy és környezetkultúra (formatervezés, modellezés, tárgyformálás, környezettervezés, környezetalakítás)
  • Programismeret (Adobe Illustrator, Adobe Photoshop)

A hallgatók érdeklődésétől függően a módosítás lehetőségét fenntartjuk.